Δρόμοι Συμπερίληψης…
Την Παρασκευή 18/10/2024, μεταξύ 19.30-21.30 στο 6ο Γυμνάσιο Πατρών
(Έλληνος Στρατιώτου & Αγίας Σοφίας, Πάτρα) θα πραγματοποιηθεί Συζήτηση Στρογγυλής Τραπέζης με τίτλο: «Συμπερίληψη και Δημοκρατία στο Σχολείο και την Κοινότητα”.
Στη συζήτηση συμμετέχουν:
Κωστής Παπαϊωάννου, εκπαιδευτικός, συγγραφέας, Διευθυντής του Σημείου για τη
Μελέτη & την Αντιμετώπιση της Ακροδεξιάς
Αργύρης Αρχάκης, Καθηγητής Κοινωνιογλωσσολογίας στο Παν/μιο Πατρών, μέλος της
Κίνησης Υπεράσπισης Δικαιωμάτων Προσφύγων και Μεταναστών/τριών Πάτρας
Ευγενία Αρβανίτη, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης στο ΤΕΕΑΠΗ
(Πανεπιστήμιο Πατρών), Συντονίστρια του Φόρουμ Διαπολιτισμικού Διαλόγου και
Μάθησης.
Δημήτρης Σακκούλης, Εκπαιδευτικός, Διευθυντής 49ου Δημ. Σχολείου Πατρών
Γιώργος Μπεκιάρης, Εκπαιδευτικός, μέλος του Πανελληνίου Δικτύου για το Θέατρο στην
Εκπαίδευση
Στην εκδήλωση θα συμμετέχει και μέλος της Παιδαγωγική ομάδας «Σκασιαρχείο», καθώς
και εκπρόσωποι των συνεργαζόμενων φορέων. Στο τέλος της συζήτησης θα υπάρξουν
ερωτήσεις και από το κοινό.
Περισσότερες πληροφορίες στο https://theatroedu.gr/Archive/dromoi-symperilhpshs-patra
Hμερίδα “Μετανάστευση και εκπαίδευση: Πολιτικές και πρακτικές σε μία περίοδο αστάθειας” | Σάββατο, 2 Μαρτίου 2024

Live Streaming:https://www.unic.ac.cy/event/metanasteysi-kai-ekpaideysi-politikes-kai-praktikes-se-mia-periodo-astatheias/?fbclid=IwAR3X043TUXlhGiiuV7Eyjuj3b29Y3IBaju2WhQa6p9igBwV9zqJBsWme2E
Η ημερίδα αυτή έχει ως στόχο να ρίξει φως στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι εκπαιδευτικοί ιθύνοντες στα σύγχρονα πλουραλιστικά περιβάλλοντα και να εντοπίσει προοπτικές για τη δημιουργία πιο περιεκτικών και αποτελεσματικών πολιτικών και πρακτικών. Η εκπαίδευση, η οποία δίνει έμφαση στην ενσυναίσθηση, την πολιτισμική νοημοσύνη και την προσαρμοστικότητα, μπορεί να μετριάσει τις συγκρούσεις που προκύπτουν από τις πολιτισμικές ανισότητες. Η ημερίδα θα επικεντρωθεί επίσης στην ενδυνάμωση των εκπαιδευτικών να αγκαλιάσουν τον πολιτισμικό πλουραλισμό, να αξιοποιήσουν τις πολιτισμικές αποχρώσεις και να προωθήσουν ένα περιβάλλον χωρίς αποκλεισμούς που ενδυναμώνει τον πολυπολιτισμικό μαθητικό πληθυσμό.
Η ημερίδα διοργανώνεται από το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας (Έδρα UNESCO και Τμήμα Εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης), το Τμήμα Επιστημών της Εκπαίδευσης και της Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία (Εργαστήριο Κοινωνιολογίας και Εκπαίδευσης) του Πανεπιστημίου Πατρών, την Έδρα UNESCO του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και την Έδρα UNESCO του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης.
Η είσοδος στην ημερίδα είναι ελεύθερη, ενώ θα δοθεί βεβαίωση συμμετοχής σε όσους συμμετέχοντες παρευρεθούν με φυσική παρουσία.
Η ημερίδα θα μεταδίδεται και ζωντανά μέσω διαδικτύου.
Δείτε Το Πρόγραμμα Της Ημερίδας Εδώ (PDF)
Σεμινάριο | Ταξίδι στο «ανήκειν». Από την υποδοχή στη συμπερίληψη: Εκπαιδευτικοί και διαμεσολαβητές ως «πόροι ελπίδας» στη διαχείριση του μεταναστευτικού ζητήματος
4 Νοεμβρίου @ 09:30 – 14:00
Επιμελητήριο Ηρακλείου | Ηράκλειο
Live Streaming ?: https://us06web.zoom.us/webinar/register/WN_sVpgaRQkTD6PnxoRhB-XRw#/registration

Προκειμένου να ανταποκριθούμε με επιτυχία στον στόχο της επιτυχούς διαχείρισης του μεταναστευτικού ζητήματος ή της ούτω καλούμενης «μεταναστευτικής κρίσης» οφείλουμε να δημιουργήσουμε «πόρους ελπίδας» για τη συμπερίληψη, καλλιεργώντας το αίσθημα του «ανήκειν» στην κοινωνία και ενισχύοντας την κοινωνική συνοχή. Οι «πόροι της (ισχυρής και βάσιμης) ελπίδας» περιλαμβάνουν ένα αλληλένδετο σύνολο διαρθρωτικών, πολιτισμικών και παιδαγωγικών στρατηγικών. Ποιες είναι όμως οι συνθήκες που θα επιτρέψουν στους σύγχρονους εκπαιδευτικούς και διαμεσολαβητές να ανταποκριθούν αποτελεσματικά στη διαχείριση του μεταναστευτικού ζητήματος; Αρχικά, διαμέσου διαρθρωτικών στρατηγικών απαιτείται η ανάπτυξη σχολικού πλάνου, αναλυτικών προγραμμάτων, και προγραμμάτων επαγγελματικής μάθησης στη βάση της κοινωνικής δικαιοσύνης και του διαπολιτισμού. Κατά δεύτερον, διάφορες πολιτισμικές στρατηγικές πρέπει να αξιοποιούνται για την ανάπτυξη της σχολικής κουλτούρας που προάγει το ήθος της κοινωνικής δικαιοσύνης. Κατά συνέπεια, η σχολική κουλτούρα και η διαμεσολάβηση οφείλουν να ενισχύσουν τη συνεργασία, τη μάθηση με γνώμονα την επιτυχία όλων ανεξαιρέτως των παιδιών, καθώς και την κουλτούρα διαπραγμάτευσης και επιχειρηματολογίας. Τέλος, οι παιδαγωγικές στρατηγικές και οι πρακτικές διαμεσολάβησης αφορούν στον ίδιο τον αναπροσανατολισμό της διαδικασίας της μάθησης και της διαπραγμάτευσης προς την κατεύθυνση της κοινωνικής δικαιοσύνης και του διαπολιτισμού.
Η ημερίδα αυτή απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, καθώς και σε επαγγελματίες οι οποίοι εργάζονται σε πολλαπλά πεδία εφαρμογής της Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης και Διαμεσολάβησης, όπως οργανισμοί, εταιρείες, μη κυβερνητικές οργανώσεις, κρατική και τοπική αυτοδιοίκηση.
Η ημερίδα διοργανώνεται από το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας (Έδρα Unesco και Τμήμα Εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης) και το Τμήμα Επιστημών της Εκπαίδευσης και της Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία (Εργαστήριο Κοινωνιολογίας και Εκπαίδευσης) του Πανεπιστημίου Πατρών.
Η είσοδος στην ημερίδα είναι ελεύθερη, ενώ θα δοθεί βεβαίωση συμμετοχής σε όσους συμμετέχοντες παρευρεθούν με φυσική παρουσία.
Η ημερίδα θα μεταδίδεται και ζωντανά μέσω διαδικτύου.
Δείτε το Πρόγραμμα της Ημερίδας
Σεμινάριο | H Διαπολιτισμική Διαμεσολάβηση Ως Παράγοντας Της Αποτελεσματικής Δημόσιας Διοίκησης Και Εκπαίδευσης 5 Νοεμβρίου @ 09:30 – 15:00 Crown Plaza | Αθήνα Σύνδεσμος Live Streaming |
![]() Δείτε το πρόγραμμα της ημερίδας εδώ Το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας (Έδρα UNESCO) και το Τμήμα Επιστημών της Εκπαίδευσης και της Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία (Εργαστήριο Κοινωνιολογίας και Εκπαίδευσης) του Πανεπιστημίου Πατρών, σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Ιθαγένειας του ελληνικού Υπουργείου Εσωτερικών και την Ύπατη Αρμοστεία για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα, διοργανώνουν σεμινάριο με τίτλο «H Διαπολιτισμική Διαμεσολάβηση ως παράγοντας της αποτελεσματικής Δημόσιας Διοίκησης και Εκπαίδευσης». Η Δήλωση συμμετοχής στην Ημερίδα απαραίτητη.
|
ΗΜΕΡΙΔΑ
Η Διαπολιτισμική Εκπαίδευση και Διαμεσολάβηση στην εποχή των πολλαπλών κρίσεων:
Από το σχολείο της γειτονιάς στον πολίτη του μέλλοντος
10 Σεπτεμβρίου 2022, Συνεδριακό Κέντρο Πανεπιστημίου Πατρών (Αίθουσες Ι10 & Ι11), Ρίο.
Το σεμινάριο αυτό απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς, στελέχη της εκπαίδευσης και φορέων που ασχολούνται με τη Διαπολιτισμική Εκπαίδευση και Διαμεσολάβηση. Το σεμινάριο διοργανώνεται από το Πανεπιστήμιο Πατρών (Εργαστήριο Κοινωνιολογίας και Εκπαίδευσης, ΤΕΕΑΠΗ) και το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας. Θα δοθεί Βεβαίωση Συμμετοχής και πληροφορίες για το νέο εξ αποστάσεως ΚΟΙΝΟ Μεταπτυχιακό “Διαπολιτισμική Εκπαίδευση και Διαμεσολάβηση“.
ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Teach4integration UNICEF-Τ4Ι3–GLML
Ιανουάριος- Αύγουστος 2022
Συμμετέχουμε στο επιμορφωτικό πρόγραμμα Teach for Integration 3 (T4I3) που υλοποιείται από το Εργαστήριο Ελληνικής Γλώσσας και Πολυγλωσσίας (GLML) του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, και χρηματοδοτείται από το Γραφείο της UNICEF στην Ελλάδα, με την υποστήριξη του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων και υπό την εποπτεία του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής. Οι επιμορφωτικές δράσεις του Πανεπιστημίου ΠΑτρών με επιμορφώτρια την κ. Ευγενία Αρβανίτη επικεντρώνονται σε ομάδες επιμορφούμενων στην Πάτρα, την Ηλέια και τη Ζάκυνθο.
Επιμορφωτικό Σεμινάριο
ΜΕΤΑδραση
22-23 Απριλίου 2019, Αθήνα
Ένα πολυπολιτισμικό σχολείο: Ανάγκες, προκλήσεις και σχέσεις εντός και εκτός της σχολικής αίθουσας
Training Opera Educational Area to foster Migrants Cultural Integration in Europe
Get Close To Opera
ERASMUS +
KA 2 Strategic Partnership VET
Interactive educational workshop on the social integration of refugees
7 June 2019, 15:30
Library & Information Center, University of Patras
The Forum on Intercultural Dialogue & Learning of the University of Patras (Laboratory of Sociology & Education, Department of Educational Sciences and Early Childhood Education) organizes a three-hour training workshop within the framework of the European project “Get Close to Opera” on Friday 7 June 2019 15:30 at the Library of the University of Patras.
The workshop is addressed to professionals working in educational departments of cultural organizations as well as to educators or students who are active in the field of Art, Music, Theatrical Education and other related artistic fields. By exploiting Gardner’s Multiple Intelligence theory and the educational material available on the platform (https://www.getclosetoopera.eu), participants will develop their intercultural and social skills to promote cultural and linguistic integration of migrants / refugees in Europe through experiential activities.
For registrations please visit the link https://forms.gle/mrN1TZyvCU92o8Cw9 until Friday 23 May 2019.
An information session regarding Fulbright funding opportunities, is scheduled at the end of the workshop.
For info spgiaki@upatras.gr or 6972052335.
Scientific Coordinator:
Assistant Professor Eugenia Arvanitis,
DESECE, University of Patras.
TEACHER CAPACITY BUILDING FOR INCLUSION OF REFUGEE AND MIGRANT CHILDREN IN GREECE
This project is funded by UNICEF and it will be implemented by a partnership of Greek Universities (including the University of Patras) led by the University of Thessaly.
The main aim of the project is to train teachers in DYEP, ZEP, mainstream and intercultural schools, as well as educators in non-formal education, school principals and policy makers in the regions of Thessaly, Epirus and Crete. Due to the growing needs of refugee education in Greece, training will cover a wide range of fields and skills development. Special emphasis will be placed on differentiated teaching and learning, as it is one of the very promising roads to inclusion and equity in education.
On 8 and 9 of December 2018 the first cohort of trainees attended a two day workshop on refugee mobility and intercultural education.